Impresszum

Vas Megyei Turizmus Szövetség

A 2014-ben megalakult Vas Megyei Turizmus Szövetség (VMTSZ) Magyarország egyetlen térségi turisztikai összefogása, amelyben egy megye valamennyi, turizmussal foglalkozó, kompetens nonprofit turisztikai szervezete részt vesz. Tagja az együttműködésnek Vas Megye Önkormányzata is, így hazai szinten példátlan szakmai-politikai kompetenciákkal rendelkező társulás jött létre.

A VMTSZ szélesebb szakmai háttérbázisát az egyes szervezeteket alkotó vállalkozások, illetve a 2013-tól működő Turisztikai Egyeztető Fórum tagjai jelentik.

A VMTSZ célja és feladata Vas megye turizmusának koncepcionális fejlesztése, a turisztikai – vidékfejlesztési célkitűzések és tevékenységek véleményezése, koordinálása, segítése. A megye desztinációinak modern, versenyképes termék- és szolgáltatásfejlesztését, azok értékesítését, összefűzését segítő munkán kívül szakmai (menedzsment, marketing, IT) találkozók, továbbképzések szervezését, a beavatkozásokat megelőző kutatások, felmérések elvégzését, térségi, akár határon átnyúló projektekben való részvételt, termékfejlesztést is célul tűző turizmus szövetség víziója az ehhez kiemelkedő adottságokkal rendelkező megye egészségturisztikai top-desztinációvá fejlesztése.

A kibővített értelmű, aktív egészségturizmus elemeit a nemzetközi szinten is ismert két fürdőhelyi márka, Bük és Sárvár gyógy-, wellness- és rehabilitációs szolgáltatásain túl az Őrség, az Írottkő Natúrpark, a Ság-hegy környéke és a Vasi Hegyhát szelídturisztikai adottságai, valamint a történelmi városok, Szombathely- Kőszeg- Sárvár kulturális és sportattrakciói adják. Kiemelt jelentőségű a határmentiség évszázados élményvilága (középkori védrendszerek, hadiutak, Osztrák-Magyar Monarchia, Vasfüggöny) és a római-középkori legendák, vallási emlékek, zarándokutak (Isis, Quirinus, Szt. Márton, Mária-út) hálója. A térség különböző kultúrák (szláv – germán – magyar) egyedülálló találkozóhelye, hasonló, mégis sokban különböző adottságokkal, kínálattal, így megfelelő stratégiával nemzetközi szinten is érdekes, jelentős desztinációvá fejleszthető.